همانگونه که انواع مواد و مصالح در صنعت ساختمان بر اثر درهم آمیختگی با تکنولوژی پیشرفتهای قابل ملاحظه ای داشتهاند، انواع آجرها نیز از گذشته تا کنون با تحولات بسیاری مواجه و در انواع و اقسام گوناگونی تولید شده اند. آجر نسوز نیز یکی از انواع جدید آجر است که در این مطلب به معرفی آن خواهیم پرداخت.
آجر نسوز چیست؟
آجر نسوز نوعی از آجر با مقاومت بهبود یافته در برابر عوامل محیطی از جمله حرارت بالا است. این نوع آجر عموماً با استفاده از خاک چینی ساخته میشود. وجود کانیهای نسوز معدنی در خاک چینی و پخت آجر در حرارت بالای 1000 درجه سانتی گراد نقش مهمی در افزایش مقاومت آجر در برابر حرارت ایفا می کنند.
البته نسوز بودن این آجرها به این معنی نیست که موقع آتش سوزی آتش نمیگیرند، بلکه به این معنی است که اگر آتس سوزی اتفاق بیافتد این آجرهای نسوز شعله ور نمیشوند و آتش را پخش نمیکنند.
انواع آجر نسوز
آجر نسوز با توجه به متریالی که در ساختار آن استفاده میگردد دارای انواع مختلف میباشد که به طور کلی میتوان آنها را به چهار دسته تقسیم بندی نمود:
- آجر نسوز آلومینیومی: تهیه شده از اکسید آلومینیوم
- آجر نسوز سیلیسی: تهیه شده از خاک سیلیسی یا در اصطلاح کورتزیت
- آجر نسوز قلیایی: تهیه شده از مخلوط اکسید سیلیسیم با اکسید منیزیم
- آجر نسوز ویژه: تهیه شده از فلزات واسطه نظیر زیرکونیوم و اکسید کروم
کاربردهای آجر نسوز
1. ساختمان سازی و دکوراسیون
یکی از موارد استفاده از آجرهای نسوز، کاربرد آن در ساختمان سازی است. هر چند امروزه به دلیل ساخت بناهای چند طبقه از آجر چندان در اسکلت ساختمانها استفاده نمیشود و اسکلت های فلزی یا بتنی جایگزین آن شدهاند، اما آجر هم چنان برای نماسازی یا تزئین سایر فضاهای ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد و یکی از مصالح ساختمانی پرکاربرد و پرمصرف است. از کاربردهای آجر نسوز در حوزه ساختمان سازی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
نمای ساختمان: بهترین انتخاب برای افزایش طول عمر ساختمان، استفاده از آجرهای نسوز در نماسازی آن میباشد. از آن جایی که آجرهای نسوز آب را با درصد خیلی پایین جذب میکنند، موجب پیشگیری از شوره زدن دیواره ها برا اثر رطوبت میشوند. آنها هم چنین نقش موثری در جلوگیری از رشد قارچ و کپک روی دیواره ها دارند. علاوه بر این، آجرهای نسوز تحت تاثیر نور خورشید تغییر رنگ نداده و جذابیت نمای ساختمان را ماندگار می سازند.
دکوراسیون داخلی: هیچ چیز در دکوراسیون داخلی مانند یک دیوار آجری نمیتواند محیط طبیعی را به داخل منزل بیاورد و فضا را گرم و دلپذیر کند. استفاده از دیوار آجری به جای دیوارهایی که با گچ سفید پوشانده میشوند و یکنواخت و کسل کننده هستند، راهکار مناسبی به شمار میرود. بسیاری از معماران برای نماسازی شومینه، باربیکیو، دیوار بین کابینتهای آشپزخانه، دیوار پشت تلویزیون، ستون ها و... آجرهای نسوز را مورد استفاده قرار می دهند.
پوشش کف: علاوه بر دیوارههای ساختمان، از آجرهای نسوز در پوشش کف ساختمان نیز میتوان استفاده کرد. استفاده از این آجرها به عنوان کفپوش ایمنی ساختمان را تا حد زیادی افزایش میدهد. به علاوه، انتقال پایین حرارت در آجرهای نسوز باعث میشود تا مصرف انرژی بهینه سازی شود و هدر رفت انرژی به حداقل برسد.
- کوره های صنعتی
مهم ترین ویژگی آجر نسوز داشتن مقاومت حرارتی بسیار بالاست. همین ویژگی امکان استفاده از آن را در کوره های صنعتی فراهم مینماید. در واقع در تمام مکانهایی که میزان حرارت و گرما در آن ها زیاد است با خیالی آسوده می توان از این آجرها استفاده نمود. این محصول به عنوان پوشش درونی کوره های صنعتی مانند کورههای فولادسازی، سیمانسازی، شیشهسازی و ... مورد استفاده قرار می گیرند.
رنگ بندی آجر نسوز
یکی از مهمترین نکات مورد توجه در خرید آجر نسوز دکوراتیو، توجه به رنگبندی آن است. آجرهای مذکور از تنوع رنگی بالایی برخوردارند که شما میتوانید با توجه به دکوراسیون منزل خود، مناسب ترین رنگ را سفارش دهید. در ادامه تعدادی از پرطرفدارترین رنگبندیهای مربوط به آجرهای نسوز را معرفی خواهیم کرد:
آجر نسوز شاموتی: شاموت نوعی خاک نسوز از معادن طبس ایران است. پایه و اساس رنگ این آجر زرد است و چهار رنگ از آن موجود می باشد که عبارتند از: رنگ کرم، رنگ زرد، رنگ پرتقالی روشن و رنگ پرتقالی تیره.
آجر نسوز سمیرم: خاک این آجر از معادن سمیرم و محصول نهایی آن قرمز رنگ است. پایه و اساس رنگ های این نوع آجر قرمز می باشد که در چهار طیف رنگی موجود است. رنگ های این آجر شامل این موارد است: قرمز روشن، قرمز معمولی، قرمز جگری و قرمز تیره.
آجر نسوز سفید: این آجر زیبا در طراحی نمای داخلی و خارجی ساختمان های مسکونی، اداری و تجاری قابل استفاده است. دقت کنید که برای استفاده بهینه تر از آجر نسوز سفید بهتر است آن را با آجرهای تیره تر و یا با سایر متریال ها مثل سنگ و چوب ترکیب کنید تا جلوه بیشتری به نمای سازه بدهید و هم چنین از خستگی چشم و کدر شدن نما بعد از گذشت زمان جلوگیری کنید.
آجر نسوز مشکی: یکی از رنگ های خاص آجر نسوز، رنگ مشکی می باشد که نمای بیرونی یا درونی خانه شما را منحصر به فرد می کند. این رنگ آجر در مناطق سردسیر و مناطق بارشی بیشتر استفاده میشود، زیرا تیره بودن رنگ آن باعث میشود که نور خورشید و گرمای بیشتری را به خود جذب کند و ساختمان سریع تر گرم شود و دیرتر گرمای خود را از دست بدهد.
مزایای آجر نسوز
- میزان مقاومت این نوع از آجر در برابر عوامل گوناگون محیطی بسیار بالا است.
- در برابر آتش سوزی مقاوم و ضد حریق میباشد.
- نوعی عایق محسوب میشود و از اتلاف انرژی در ساختمان جلوگیری میکند.
- خاصیت ضد شوره دارد و هیچ گونه جلبکی نیز بر روی آن رشد نخواهد کرد.
- شامل طیفهای رنگی زیبا میباشد که میتوان از آن ها به صورت تک رنگ و یا ترکیبی استفاده کرد.
- رنگ آن ثابت است و با گذشت زمان دچار رنگ پریدگی نمیشود.
- نسبت به انواع دیگر آجر نما قیمت بیشتری دارد، اما هم چنان نسبت به بسیاری از سنگ های نما مقرون به صرفه است.
سوالات متداول در مورد آجر نسوز
- فرق آجر نسوز با رستیک؟ آجر نسوز دمای بالاتری را تحمل میکند و سطحی کاملاً صاف دارد در صورتی که آجر رستیک سطحی با ناهمواری زیاد دارد.
- آجر نسوز برای چه فضاهای مناسب است؟ اگر فضایی دارید که میخواهید دکوراسیونی یکدست داشته باشد یا قرار است گرما در آنجا زیاد باشد این آجر مناسب شماست ولی با توجه به قیمت و تنوع شاید بهتر باشد از آجر رستیک استفاده کنید.
- نصب آجر نسوز چقدر طول میکشد؟ بستگی به ابعاد سطح دارد؛ ولی نصب آن سخت نیست و خیلی سریع قابل اجرا است.