امروزه در بیشتر خانهها شاهد استفاده از قرنیز در حاشیه دیوارها هستیم که به منظورهای گوناگونی از آن استفاده میشود. در این مقاله می خواهیم به طور کامل از ویژگیهای قرنیز صحبت کنیم و ببینیم اصلا قرنیز چیست، چه کاربردهایی دارد و انواع آن چه جنسهایی دارد.
قرنیز چیست؟
قرنیز به نوار تقریبا باریکی گفته میشود که در پایینترین بخش دیوار و در محل اتصال دیوار به کف نصب میشود. به عبارت دیگر، قرنیز در محل تلاقی دیوار و کف اتاق قرار می گیرد و مثل یک کمربند دور تا دور پای دیوار را پوشش می دهد. قرنیز نسبت به سطح دیوار برجسته تر بوده و نمایی قابل رویت دارد. بیشتر قرنیزهای موجود بازار از لحاظ طولی شاخههایی به اندازه 280 یا 366 سانتی متر هستند و ضخامت آن ها 16 میل و یا 8 میل میباشد. قرنیزها از لحاظ ارتفاع نیز معمولاً به صورت قطعات 7، 9، 11 و 15 سانتی متری در بازار موجود هستند.
دلایل استفاده از قرنیز
- زیباتر کردن محل اتصال دیوار و سطح زمین
- محافظت از دیوار در برابر رطوبت و جلوگیری از نفوذ نم به دیوار
- محافظت از دیوار در برابر آسیبهایی مانند برخورد مبل و اشیا
- پوشش دادن لولهها، تاسیسات ساختمانی و سیستم های گرمایشی
- عبور سیم کشیها و کابلها از درون قرنیز
- پوشاندن درز انبساط در سطوحی با کفپوش پارکت لمینت
انواع قرنیز
قرنیز دارای انواع گوناگونی است که شما می توانید از بین نمونههای متنوعی که دارد، یک قرنیز مناسب برای ساختمان خود انتخاب کنید:
قرنیز MDF: قرنیز ام دی اف از مغزی ام دی اف و روکش پی وی سی ساخته میشود. علت استفاده از روکش پی وی سی در این نوع قرنیز، ضد ضربه، ضد خش و ضد آب بودن آن است تا هم قرنیز آسیب کمتری ببیند و هم قابلیت تمیز کردن با دستمال نمدار را داشته باشد. قرنیز ام دی اف مناسب ترین گزینه برای مکانهایی با کفپوش پارکت یا لمینت میباشد و قیمت مناسبی دارد.
قرنیز سنگی: از این نوع قرنیز در گذشته بیشتر استفاده میشده است. قرنیز سنگی از لحاظ وزن به نسبت سایر قرنیزها سنگین تر است و به طبع هزینه بیشتری را برای خریدار دارد. این قرنیزها در طرح ها و رنگهای بسیار زیبا و چشم نوازی وجود دارند و جزو متریال های نسبتاً لوکس به حساب میآیند.
قرنیز PVC: این نوع قرنیزها از چند لایه پلاستیک فشرده شده تشکیل شدهاند و به قرنیز ضد آب هم معروف هستند. یکی از مصارف قرنیز پی وی سی در مناطق شرجی یا اماکنی می باشد که در مجاورت آب هستند تا از انتقال رطوبت به دیوار و کف ساختمان جلوگیری کنند. قیمت قرنیز پی وی سی به نسبت کاربرد و کیفیت بالایی که دارد از سایر قرنیزها مقرون به صرفهتر است. به همین دلیل بیشتر افراد برای خرید قرنیز به دنبال قرنیز پی وی سی هستند. دقت کنید که این نوع قرنیز به دلیل ضخامت کمی که دارد برای کف های پارکت و لمینت مناسب نمی باشد، چون فضای خالی بین کفپوش و دیوار را پر نمیکند.
قرنیز چوبی: جالب است بدانید که قرنیزهای چوبی در بازار ابعاد و اندازه مشخصی ندارند و با توجه به نیازهای کارفرما تهیه می شوند. این قرنیزها معمولا از چوب راش یا بلوط تهیه می شوند و با توجه به استفاده از متریال چوب طبیعی در آن ها، بسیار لوکس و گران قیمت می باشند. از مزیت های این جنس می توان به بافت طبیعی چوب و دوام و ماندگاری بالای آن اشاره کرد. اما از معایب آن این است که احتمال آسیب در برابر حشرات و موریانه ها به خصوص در مناطق مرطوب در این جنس بالا است.
قرنیز دکوراتیو: این قرنیزها دارای کنده کاری ها و نقش و نگارهای فراوان می باشند و جنبه تزئینی در آن ها بیش از انواع دیگر اهمیت پیدا می کند. قرنیزهای دکوراتیو اغلب از متریال ام دی اف، چوب و گاها از سرامیک ساخته می شوند و جزو قرنیزهای لاکچری با قیمت بالا به حساب میآیند.
نکات انتخاب قرنیز
به هنگام خرید قرنیز لازم است به برخی نکات توجه کنید تا بتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید:
- در مکان هایی که احتمال برخورد قرنیز با رطوبت وجود دارد بهتر است از قرنیزهای پی وی سی و یا سنگی استفاده کنید.
- رنگ قرنیز باید با دیگر اجزای دکوراسیون مانند دیوارپوش و کفپوش هماهنگی داشته باشد. به طور کلی بهتر است رنگ قرنیز یک درجه از رنگ کفپوش تیره تر باشد تا آن را قاب کند.
- بهتر است در فضاهای زیر 100 متر از قرنیزهای 7 سانتی متری و در فضاهای بالای 100 متر از قرنیزهای 9 سانتی متری استفاده شود. قرنیزهای 11 سانت به بالا هم در مکان های بالای 200 متر مناسبتر هستند.
- برای خانههایی با کفپوش سنگ یا سرامیک، قرنیز با قطر 8 میلی متر و برای خانههایی با کفپوش لمینیت یا پارکت، قرنیز با قطر 16 میلی متر مناسب میباشد.